/
/
ma Gerzson névnap van
2018. Február 22
-3°C / 2°C
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

SIKLÓS 40 - POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

 

Siklós 1977. április 1-jén kapta vissza méltán érdemelt városi rangját. Pontosan 30 év telt el e rangos esemény óta. Ez idő alatt igen sok változás történt a Tenkes-hegy lábánál fekvő kisvárosban. Vonyó József szavait idézve „a város él: gondolkodik, épít, szeret, szórakozik és pihen – és emlékezik. Emlékezik mindarra, ami korábban történt vele és körülötte. Emlékezik a múlt tetteire, megélt élményeire és gondjaira, eredményeire és kudarcaira, melyek tanulságul szolgálnak, megfontolásra késztetnek, biztatást adnak – a jövő megalapozásához” Negyven év: kevés és sok idő is egyben. Kevés a történelem kerekének forgásában és sok egy ember életében, aki egy egészen másmilyen Siklóson született. Emlékezik a város és emlékezik a városlakó, de ahányan élünk itt, annyiféleképp emlékszünk az elmúlt időszakra. Készítettünk egy kiadványt, melynek lapjain keresztül visszatekinthetünk a 40 évvel ezelőtti Siklósra, felidézve az akkori történéseket, emlékeket.

Amikor visszanézzük ezeket az emlékképeket, láthatjuk, hogy a város nem csupán a falak, épületek, közterületek együttese. A város – az együtt elő közösség maga. A többi „csak” produktum: a város gondolatainak és tetteinek megkövült emléke, az élet folytonosságának és változásainak eredménye, színtere és tükre – sok más tárgyi emlékkel, az emberi emlékezet által őrzött, generációról generációra hagyományozott élményekkel együtt. Büszkék lehetünk műemlékeinkre: a várra, a dzsámira, templomainkra. De legyünk büszkék az itt élő emberekre, művészeti együtteseinkre, fiatal tehetségeinkre, a velünk együtt ünneplő 40-esekre!

Siklóson a 2017-es év e jeles évforduló jegyében fog telni. A születésnapi programsorozat április 1-én a Csík zenekar koncertjével indul, majd ezt követi április 10-én Zorán a nagyzenekarával. A nyár folyamán a töretlen népszerűségnek örvendő Neotont hallhatják a vár falai közt, ősszel pedig Koncz Zsuzsa zárja az ünnepi programsorozatot.

Tizenhatod alkalommal kiemelt programként kerül megrendezésre augusztus 25-én és 26-án a XVI. Csirkepaprikás Fesztivál, és bátran kijelenthető, hogy a fellépők is kiemelkedők. Pénteken este egyedülálló produkcióval várjuk a közönséget. A Generál nagykoncertje igazi kuriózum lesz a magyar rockzene legnagyobbjaival. Szombaton pedig Demjén Ferenc és zenekara fog fantasztikus hangulatot varázsolni a várkertbe. A pécsi zenekarok közül fellép a fiatalok nagy kedvence a Mongooz And The Magnet és a Junkie Jack Flash. A könnyűzenei koncerteken kívül egész évben színvonalas kulturális és turisztikai programok fűszerezik a negyven éves jubileumi megemlékezést.

Ünnepeljünk hát együtt! Boldog születésnapot, sokáig élj Siklós – mondanám, ha ember lennél. Mert a város élete olyan akár egy sokszor használt zongorán végigmorajló ütem. Amíg élünk benne rezegjük a dallamot, ami mindenkiben szól, mindenkiért. Siklós a mi városunk! Éppen most, éppen nekünk, éppen itt játssza le a dallamot. Szeressünk és tegyünk érte mindannyian, hogy ez a város majd utódainknak is zenélhessen tovább.

Boldog Születésnapot Siklós!

                                                                             

Dr. Marenics János

                                                                                                                   polgármester