/
/
ma Sándor névnap van
2018. Március 18
-1°C / 2°C
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

LÁTNIVALÓK

 

  • Vár : Siklós Dél-Baranya és a Dráva-medence természeti, történelmi és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. A város a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. A siklósi vár az egyik legépebben megmaradt hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A Siklósi, a Gara és a Perényi család idejében nádori székhely volt.

A vár építészeti emlékei, kiállításai, a római hagyományokon alapuló szőlő-és borkultúra, a máriagyűdi Mária-kultusz megismerése különleges élményt jelent.

 Bővebb információ: www.siklosivar.hu

 

Templomok

  • Református templom: A siklósi református egyház- a helyi hagyomány szerint- egyidős a magyarországi reformációval. A dokumentumok szerint Siklós első református lelkipásztora Sikósi (vagy Szilvási) Mihály volt.1791-ben tették le a siklósi református kőtemplom alapkövét. Az akkori birtokos, gróf Batthyány Antal támogatásának köszönhetően 1806-ban elkészült a templom.

A templom előzetes telefonos egyeztetés után látogatható.

Tel.: +36 72/579-435

  • Malkocs Bej Dzsámi: A dzsámit egy magas rangú török személyiség, Malkocs bej emeltette 1543 és 1565 között. Az évszázadok folyamán erősen megromlott az állaga. Felújításának színvonalát 1993-ban Europa Nostra-díjjal ismerték el. Napjainkban múzeumként és imaházként egyaránt funkcionál.

Nyitva tartás : Május 1 – Szeptember 30.  10:00 – 18:00

                          Október 1 – Április 30. 09:00 – 17:00

Telefon : +36 72/579-090

  • Szerb-ortodox templom: A XV. században  Siklóson letelepedett szerbek, a hívők adakozásából 1738-ban templomot emeltek, amelyet a leégése után újjáépítettek. A copfstílusú épület ikonosztáza és berendezése 1800 körül készülhetett. Évtizedekig nagyon elhanyagolt állapotban volt, de ma már látogatható.

Látogatható- előzetes bejelentkezés:

Tel.: +36 20/413-57-46

  • Ferencesek-temploma: Az eredetileg Szent Annának szentelt templom már 1333 körül itt állhatott, melyről egy írásos forrás tesz említést. Eredeti freskói ma is láthatók. A templom melletti kolostorépületet az 1970-es évek második felében kerámia-alkotóműhellyé építették át.

A templom előzetes telefonos egyeztetés után látogatható.

Tel.: + 36 72/579-352

  • Máriagyűdi Bazilika: Máriagyűd Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye. A kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplomot a XVIII. században építették ferences szerzetesek. A mai templom elődje egy Árpád-kori fatemplom volt, mely a török korban leégett. A gyakori imameghallgatások és a XVII. századi Mária-jelenések miatt régóta zarándokhely. Basilica Minor rangot a templom 2008-ban kapott. Máriagyűd a hazai szent helyeket összekötő Magyar Zarándokút végpontja.

Nyitva tartás: Nyári időszakban: 08:00-tól sötétedésig, legkésőbb 20:00-ig

                         Téli időszakban: 08:00-tól 17:30-ig

Előzetes egyeztetés után lehetőség van orgonajáték hallgatására, lehetőség van zarándokcsoportoknak a szentmise megünneplésére a Bazilikában saját lelki vezetőjükkel vagy előzetes egyeztetés után, minimum 30 fő esetén a kegyhely plébánosával.