/
/
ma Gerzson névnap van
2018. Február 22
-3°C / 2°C
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

Kétmilliárd forintot költöttünk a várra

Kiemelt helyszíne volt az uniós fejlesztési nyílt napok sorozatának vasárnap a nemrég nagyszabású felújításon átesett siklósi vár. Az egész napos rendezvényen jelen volt a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba, valamint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is.

Balázsné Kréth Ibolya, a siklósi önkormányzat kabinetvezetője a rendezvényen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Siklós az elmúlt időszakban harminc európai uniós támogatású fejlesztést valósított meg mintegy hétmilliárd forint értékben. Példaként említette a belváros felújítását és a teljes körűvé vált a szennyvízelvezetést is. A siklósi vár rekonstrukciójára – mint hangsúlyozta – nyolc év alatt kétmilliárd forintot költöttek. A norvég alapból és európai uniós forrásokból elnyert pénzből látogatóközpont épült a várban, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit és kibővítették a kiállítóhelyiségeket. A felújítás legutóbbi, közelmúltban lezárult ütemében a vár északi, nyugati homlokzatát és északi teraszát varázsolták újjá, részben megerősítették az épület falát, kialakítottak egy lovagtermet, valamint egy kávézót is.

Magyarország naponta mintegy 3 milliárd forint európai uniós támogatáshoz jut 2014-2020 között, a cél ezen összeg minél hatékonyabb felhasználása - mondta az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Szűcs Tamás a rendezvényen. Utalt arra: Magyarország a korábbi, 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 63 ezer fejlesztést valósított meg 8200 milliárd forint támogatásból, s ehhez hasonló forrást kap a tavaly kezdődött hétéves időszakban is. Szűcs Tamás szólt arról, hogy az ország szinte összes műemlékét, köztük a diósgyőri várat, az egri minaretet és a mohácsi emlékhelyet uniós forrásból állították helyre az elmúlt években.

A Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, Nagy Csaba arra emlékeztetett, hogy 2007-2013 között, a dél-dunántúli operatív programok révén Baranya 136 milliárd, Somogy 77 milliárd, Tolna 42 milliárd forinthoz jutott, így a három megyében összesen több mint 1000 projekt finanszírozására nyílt lehetőség. Elmondta: a Baranya Megyei Önkormányzat 38 milliárd forint értékben tervez fejlesztéseket helyi települések bevonásával.

mné
2015-04-20 9:25