/
/
ma Nándor névnap van
2017. Október 19
11°C / 22°C
a honlap akadálymentes változata
KERESÉS
az oldalon

ÉGÉS

Nem valószinű, hogy Orbán Viktor ostoba ötleteket vár el az államtitkársági bozótosból. Márpedig – ahogy rögvest elkeresztelték az emberek – a „füstadó” egy túlmozgásos bürokrata igazodási vágya. Nem több.

A polgármesteri hivatalban tízpercenként cseng a telefon. A vonal túlsó felén hol értetlen, hol dühös szőlősgazdák, kiskerttulajdonosok érdeklődnek: „ez most komoly?”

Nem. Nem komoly. A pénz, amitől megszabadíthatnak általa egy-egy családot, na, az komoly.

Gyűlnek a venyigerakások, az ágvagdalékok, hisz metszés ideje van, gyümölcsfáké, szőlőké egyaránt.

„Ezt valami városi ficsúr találta ki odafent!" – méltatlankodik egy siklósi borosgazda. "Egy fenét! – Köll nekik a sokszor háromezer forint" – legyint rá a társa. "Biztos megsimogatták a buksiját, amikor előállt ezzel a pénzhozó találmánnyal" – mormogja a harmadik borász.

Persze itt nem csak nagy borászatokról van szó. A négyszáznégyszögöles hobbipincék sokasága sem tud mit kezdeni ezzel az újabb nagyszerűséggel. Áll a venyigekupac, amit szép lassan kibogozhatatlanul benő a gaz. Esetleg suttyomban behordják valami szurdokba, égessék el ingyér' a katasztrófavédelmisek, mielőtt kigyullad a kirándulók cigarettacsikkjétől... Esetleg, preventíve a tűzoltók.

A képzeletbeli Lajos tatának ugyanis be kell szereznie, majd ki kell töltenie egy kérelmet, melyben minimum tíz napra előre megmondja, pontosan mikor gyújtana alá a venyigének. Oda kell még írnia a vesszőrakás GPS-koordinátáit, és – a lényeg – föl kell ragasztania a nyomtatványra egy 3000 forintos illetékbélyeget. Ha pediglen, a jelzett tizedik napon esetleg zuhog az eső, akkor úgy járt, mint negyvenben az egerek.

Sokak szerint, „a Viktor nem is tud erről a marhaságról, rendes gyerek az, szereti a pálinkát, a kolbászt, hát hogy' engedhet ilyet?!”

Hallani olyan pletykát is, hogy a katasztrófavédelmiseknek szintúgy hiányzott ez az újabb papírdömping, mint a hanyattesés, hisz minden beadvány, egy újabb „ügy”.

Szóval, maradjunk abban, hogy előbb-utóbb tán a „Viktorhoz” is eljut a dolog, és az ötletgazda fejére nyom egy barackot. Vagy, ami épp kéznél van.

Képünk illusztráció.

Mészáros